Kucsera Gábor világ,- és Európa-bajnok kajakos hivatalos honlapja

                                      

A Fair Trade-ről bövebben

 

FAIR TRADE

A kávé az ültetvénytől a bolti polcig tartó út során kb. 150-szer (!) cserél gazdát. Ha megiszol egy capuccino-t egy kávézóban 300 forintért, abból jó esetben is csak 9 forintot látott a termelő. A nemzetközi kereskedelem cseppet sem méltányos: a szegény országok termelőinek kizsákmányolásával és hatalmas környezetterheléssel jár. Az 1980-as években a kávé kereskedelméből származó bevétel 30 százaléka a termelő országoknál maradt. Ma ez csupán 10 százalék. Így viszont jól jártak az olyan nagy feldolgozók, mint a Nestlé (Nescafé), a Kraft (Jacobs) és a Sarah Lee (Douwe Edbergs). És ez csak a kávé, a sok tengeren túli termény közül.


A FAIR TRADE-et magyarul MÉLTÁNYOS KERESKEDELEM-nek fordítjuk. A Fair Trade mozgalomnak az a fő célja, hogy a termelők méltányos árat és biztos jövedelmet kapjanak az áruikért. A civil társadalom egy olyan mozgalmáról van szó, ami a kritika mellé a megoldást is odateszi. Talán éppen ezért az egyik leggyorsabban fejlődő és legnépszerűbb civil mozgalom ma Magyarországon.


A Szegény országokban élő kávé-, tea-, kakaóültetvények munkásairól van szó Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában. Emellett lehetnek ők például focilabda-készítő munkások is Pakisztánban. A Fair Trade-ben fontos, hogy ne alkalmazzanak környezetpusztítást és kizsákmányoló munkát benszülöttekkel, gyerekekkel és nőkkel. Sokszor bio termékek jelennek meg Fair Trade logóval. A méltányos árat a földművesek több helyen vissza tudják forgatni a saját közösségük javára, például iskolát építenek. A nyugati/északi országok lakói pedig nem csupán a lelkiismeretükön könnyíthetnek, de általában a nagykereskedelmi hálózatokban kapható cikkeknél sokkal jobb minőségűt kapnak, legyen az tea vagy csoki.


Magyarországon is civil szervezetek kezdeményezték először a Fair Trade megjelenését, köztük a Védegylet egyetemen oktató közgazdászai és biológusai. Mivel Magyarországnak nem voltak gyarmatai, ezért a felelősség az úgynevezett harmadik világ szegény lakosaiért sem volt annyira erős, mint Nyugat-Európában. A nyugati-európai és amerikai egyetemek menzáin fogyasztott Fair Trade gyümölcslevek, vagy a kávézókban elszürcsölt italok azonban hamar megfertőzték az otthon már amúgy is aktivisáskodó magyarokat.

Hosszas tervezgetés után 2004-ben indult el a hazai Fair Trade, a Védegylet és a Zöld Fiatalok által szervezett 2005. áprilisi Ökofeszt Fair Trade Kávézó-jával. Létezik már Fair Trade terméket árusító kávézó és antikvárium, egyre több bolt teszi ki a polcaira ezeket a termékeket. Brüsszeltől a Sziget Fesztiválon át a magyar kisvárosokig rengeteg előadást, képzést tartottunk, számtalan kiállítást készítettünk.

A Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség tagjai: Planet Alapítvány, Rügyecskék Alapítvány, Tudatos Vásárlók Egyesülete, Védegylet, Útilapu Hálózat, Zöld Fiatalok Egyesület.

 1. Mi a fair trade (méltányos kereskedelem)?
  A méltányos kereskedelem (fair trade) az a kereskedelmi kapcsolat, amely párbeszéden, tiszteleten alapul, átlátható és nagyobb egyenlőségre törekszik a nemzetközi kereskedelemben. Hozzájárul a fenntarthatósághoz azzal, hogy a hátrányos helyzetű, különösen a "Dél" termelői számára, jobb kereskedelmi feltételeket kínál és biztosítja alapvető jogaikat.
 2. Mi a fair trade célja?
  A hagyományos nemzetközi kereskedelem gyakorlatának megváltoztatása annak érdekében, hogy ne nőjön a szakadék a fejlett és fejlődő országok között, hanem a szegény régiók termelői is tisztes jövedelmet keressenek munkájukkal és folyamatos fejlődéssel javuljanak az esélyeik a nemzetközi versenyben.
 3. Milyen előnyei származnak a termelőknek?
  Magasabb jövedelem és életszínvonal
  Jobb piacra jutási esélyek
  Magasabb felvásárlói árak
  Hosszútávú kereskedelmi kapcsolat
  Nők egyenjogúsága
  Védelem a gyermekek kizsákmányolása ellen
  Emberi jogok érvényesítése
 4. Miért jó a vásárlónak?
  Kiváló minőség
  Társadalmi igazságosság
  Környezetbarát termelési módok
  A segítségnyújtás egyszerű módja
 5. Minden fair trade termék bio?
  Mivel a "bio" minősítés feltételei nagyon szigorúak, nem minden termelő tudja teljesíteni őket már a fair trade rendszerbe való belépésekor (főleg a kisebb területtel rendelkező, szegényebb termelők). Ők szakmai segítséget, anyagi támogatást kapnak, hogy minél gyorsabban át tudjanak állni bio-termelésre (a fair trade minősítésnek nem feltétele a biominősítés, de a bio termelésre való törekvés igen!). Ezért van, hogy a fair trade termékek egy része nem viseli még a "bio" logót.
 6. Mi biztosítja a fair trade termékek hitelességét? Egy nemzetközi szervezet (FLO - Fair Trade Labelling Organisation) állapítja meg azokat a feltételeket, ami alapján egy termelőszövetkezete jogosultságot nyer a fair trade minősítésre. A termelő regisztrálja magát az FLO-nál és ezzel engedélyt kap a nemzetközi fair trade védjegy használatára.
  www.fairtrade.net
 7. Honnan tudom, hogy tényleg jó helyre kerül a pénz? Az átlátható, visszakövethető kereskedelmi kapcsolatok biztosítják ezt. A termelőszövetkezetek egy egészséges alternatívát nyújtanak a nagyméretű gyárak embertelen munkakörülményeihez képest, ahol a védtelen dolgozók a minimálbért sem keresik meg és a profit nagy része a körülmények javításában nem érdekelt külföldi befektetők vagy helyi elit kezébe vándorol. Közös erővel a dolgozók kedvezőbb feltételekhez jutnak a hitel, az eladási ár és a nyersanyagok költségei tekintetében. Így többet keresnek, a profitot pedig egyenlő arányban osztják el, sokszor visszaforgatják közösségi fejlesztési projektekbe és kórházakat, iskolákat, csatornarendszert, stb. építenek belőle.
 8. Hogyan működnek a termelőszövetkezetek? A termelőszövetkezet egy demokratikus elveken alapuló, profitorientált szervezet. Célja mégsem a profit vagy a befektetők hasznának maximalizálása, hanem hogy a munkahelyen is érvényt szerezzen a polgárokat megillető alapvető jogoknak és kötelességeknek. Elvei: egy fő - egy szavazat egyenlőség; szabad hozzáférés az információhoz (pld. átlátható könyvelés); szólásszabadság; források és bevételek igazságos elosztása; nők részvétele. A termelőszövetkezet tulajdonosai lehetnek a benne dolgozók, nem lehetnek viszont külső részvényesek, alapítók kis csoportja, partnerek. Felső vezetők és alkalmazottak azonos tulajdonhányaddal rendelkeznek, és a profitból/veszteségből is egyenlően részesednek.
 9. Kaphat-e magyar termelő fair trade minősítést?
  A fair trade kifejezetten a déli országok termelóinek és lakosságának támogatására jött létre, azért, hogy a segélyekre utaltság helyett biztosítani tudják saját megélhetésüket. A feltételek között rengeteg olyan szerepel, ami egy magyar termelő esetében furán hangzana: nem alkalmazhat rabszolgamunkát, sem gyermekmunkát, fair trade prémiumból iskolát, ívóvíz-hálózatit, egészségügyi intézményeket kell létesíteniük, stb.

  Ismert, hogy a magyar termelők helyzete is nehéz, hiszen ugyanazokkal a gazdasági nagyhatalmakkal kell küzdeniük, mint a déli termelőknek. A fair trade szervezetek annyit tudnak a magyar gazdákérdekében tenni, hogy az itthon is termelt áruknak nem teremtünk fair trade konkurenciát (pl. méz és bor). Az itthon termelt áruk méltányos kereskedelmének kulcsa a TE tudatos vásárlásod!
 10. Kik és hogyan közvetítenek a kereskedelmi folyamatban? IMPORTŐRÖK: közvetlen kapcsolatban állnak a termelőszövetkezetekkel, így az eladásokból keletkező haszon is közvetlenül jut el a termelőkhöz és a közösségeikhez.

  Mindig méltányos árat fizetnek a termékekért, akkor is, ha a világpiaci ár leesik.

  Hitelt biztosítanak a termelőknek, ami segít elkerülni a csődöt az aratások közötti időszakban.

  A bio-termelés támogatásával hosszú távon alapozzák meg a termelőgazdaságokat, miközben védik a közösségeket, a környezetet és a fogyasztókat a vegyszerektől.

  Kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló hosszú távú kereskedelmi kapcsolatra törekszenek.
 11. Milyen termékcsoportokat érint a méltányos kereskedelem?
  Címkés termékek:
  Kávé, tea, kakaó, nádcukor, csokoládé, banán, méz, bor, rizs, gyümölcslevek, szárított és friss gyümölcsök (banán, narancs), sportlabdák,focilabda, virágok.

  További termékek: kézműves, dekorációs termékek: kiegészítők, ékszerek, textilíák, kerámiák, fonott kosarak. Több mint 800 termék.
 12. Mennyibe kerül egy-egy termék? Többe kerrül? Miért? A gazdaságos-akciós csokikhoz és kávékhoz képest drágább. Ha a biotermékeket nézzük, melyek előállítása többe kerül vagy a speciális, minőségi kávékat és teákat (a fair trade termékek ebbe a kategóriába tartoznak), az ár néha alacsonyabb a jelenleg kapható termékek áránál.
 13. Mely országok kapcsolódnak be a fair trade rendszerbe termelőként? Összességében Afrika, Ázsia, latin-Amerika 50 országából 420 termelőszövetkezet vesz részt a termékek előállításában,mintegy 800.000 farmer és munkás család számára biztosítva tisztes megélhetést.
 14. Mely országok kapcsolódnak be a fair trade rendszerbe fogyasztóként? Ausztria, Belgium, Kanada, Dánia, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Írország, Japán, Luxemburg, Holandia, Norvégia, Finnország, Svédország, Svájc, USA, Mexikó, Ausztrália, Új-Zéland, Csehország, Szlovákia, Bulgária, Lettország.
  2005: MAGYARORSZÁG!
 15. Mekkora részét teszi ki a nemzetközi kereskedelemnek?
  Egy ezrelékét!


COPYRIGHT! Copyright Kucsera Gábor
Az oldalon található tartalom saját gyűjtés, vagy saját készítés!
Tömeges másolásuk, más oldalon való közzétételük TILOS!

 
Menü

Kucsera Gábor Magyarország egyik legsikeresebb férfi kajakosa. Többszörös világ- és Európa-bajnok. Kétszeres Olimpiai negyedik helyezett. 2005-2009 között minden évben az Év Férfi kajakosa. 2011-ben négyesben olimpiai kvótát szerez a Magyar Válogatottnak.A londoni olimpiára azonban mégsem sikerül kijutnia, ennek ellenére nagyon igyekezett, hogy sikerüljön visszakerülnie a válogatottba. 2014-ben Európa-bajnokságon képviseli hazánkat, ahol egy hajszálnyira maradt le a dobogóról (K4). 2015-ben kivívja a VB indulás jogát (K1 1000m), ám egy dopping-vétség miatt törlik a válogatottságát. A több éves eltiltás miatt Kucsera Gábor pályafutásának valószínűleg vége.

Felesége Kucsera-Tápai Szabina, egy gyermekük van: Kucsera Bence (2013)

Exkluzív képekért és egyéb érdekes információkért keress minket a facebookon is

Társadalmi szerepvállalás:
Gábor évek óta vállalja, hogy segíti a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítványt, mert meggyőződése, hogy az adományokat itt tényleg arra a célra fordítják, amire ígérik, vagyis a német juhászkutyák mentésére.

Új márka a masszázságyak terén: Spapro Therapy

Spartanlegion - Terepakadályfutó versenysorozat, amely vállalkozás Gábor érdekeltségébe tartozik!