Kucsera Gábor világ,- és Európa-bajnok kajakos hivatalos honlapja

Interjúk
Interjúk : Kucsera Gábor és Tápai Szabina: Fontos az egészséges életmód

Kucsera Gábor és Tápai Szabina: Fontos az egészséges életmód

  2016.02.17. 08:53

Mint a rajzfilmbeli család, melyben mindenki szupererővel bírt, olyanok ők… Az anya  a kézilabdával céloz tűpontosan, az apa az evezőt forgatja mesterien. De elég egy pillantást vetni a képre, hogy megbizonyosodjunk róla, hármuk közül a legnagyobb szupererőt Bence birtokolja. Ő ugyanis egy pillanat alatt képes lefegyverezni a szüleit.


A múltatokban és jelenetekben is meghatározó szerepet játszik a sport. Hogyan élitek a mindennapokat?
 
Gábor: Élsportolónak lenni és nem annak lenni két teljesen különböző életforma. A sport szűk határok közé szorítja az embert, szigorú rendszer, néha valósásgos mókuskerék. Most, hogy már nem része az életemnek a profi sport, egy másik „rendszer” uralja a mindennapjaimat: Bence. Csak hobbiból edzek, a sport helyére a kisfiam lépett, aki lassan két és fél éves lesz. 
 
Szabina: Én gyerekkorom óta a sportban élek, édesanyám kézilabdázott, édesapám focizott, és bár sosem erőltették, valahogy természetes volt, hogy én is sportoló leszek. Sokáig úsztam, állítólag volt is hozzá tehetségem, de nem szerettem, mert azzal járt, hogy gyakran fáztam. Jobban vonzott a csapatsport, igaz, az élsport világa így is úgy is sokszor monoton. Most ráadásul minden nap levezetek Székesfehérvárra edzeni, és minden délután visszajövök. Amióta Bence bölcsibe jár, végre nem azzal a rossz érzéssel indulok el reggelente, hogy otthon hagyom a két fiút. Mire vége a bölcsinek, általában hazaérek, így már könnyebben viselem az egészet. 
 
Bence kire hasonlít?
 
Szabina: Külsőre az apukájára.
 
Gábor: Nagyon akaratos, amit eltervez, azt véghez is viszi, ebben az anyukája természetét örökölte. Szabina sem rejti véka alá a véleményét, ami a szívén, az a száján. De Bence egyáltalán nem nehéz gyerek, jól kezelhető, okos, ügyes. Most kezdett el beszélni, úgyhogy egész nap ismételgeti, amit mondunk, mint egy kis papagáj. 
 
Szoktatok bandázni?
 
Gábor: Amikor Bencét délután elhozom a bölcsiből, van egy jó nagy körünk, amit szinte minden nap megteszünk. A környéken mindenki imádja, már várják őt. Először a pékhez megyünk, aztán a gyrososhoz, ezután játszani a gyógyszertárba, majd benézünk a virágoshoz, és végül a kocsmában kötünk ki. Félreértés ne essék, én egy kortyot sem iszom ilyenkor, Bence viszont imádja a pultos lányokat, beveszi magát a pultba, onnan intézkedik. Szabályos hisztit csap, ha nem megyünk be. Szóval a monotonitás ugyanúgy jelen van az életemben, mintha kajakoznék, csak ehhez több türelem kell. 
 
A siker egy sportoló életében kulcsfogalom. Számotokra mit jelent?
 
Gábor: Egy élsportolónak a siker ad erőt, az a kiindulási pont. Ha nem jön, az embernek el is mehet a kedve az egésztől, nekem is volt ilyen korszakom. Most azonban már Bence a siker. Már nem időben és nem távban mérem a sikert, hanem valami ennél is fontosabb dologban. Bencében.
 
Szabina: Igen, az biztos, hogy többféle siker létezik. Én úgy élem az életem, hogy különböző célokat tűzök magam elé. Most nagyon boldog vagyok, mert mind a sportban, mind a családomban és az üzletben is sikeresnek érezhetem magam, hiszen a kézilabdázás mellett egy saját stúdiót is vezetünk. Általában apróbb, reális célokat tűzök ki magam elé, és ezeket el is érem. 
 
Gábor, mit érzel, mikor Szabina sikereit figyeled?
 
Gábor: Abszolút mellette állok, mostanában nem magamért, hanem a szerelmemért izgulok. Ez új érzés. A sportolók burokban élnek, és ebből nehéz úgy kilépni, hogy közben ne kallódjon el az ember. Nem ugyanaz a pályán lenni és tenni a dolgodat, mint a lelátón ülni tétlenül, de ennek is megvan a szépsége. Egy sportoló család, ahol ráadásul kisgyerek van, biztos nagyon egészségtudatos. 
 
Gábor: Az egészség fontos helyen áll az életünkben. Én 28 éven keresztül szigorúan odafigyeltem az étkezésre, sok mindenről lemondtam, amit mostanában elkezdtem bepótolni, és ez látszik is. Szabina viszont nagyon egészségtudatos, különösen, ha Bencéről van szó. Mellőzzük az üdítőket, az édességet és a kekszeket. Sajnos mostanában kicsit elvittem őt egy rosszabb irányba, és mivel Bence azt eszi, amit én, pont tegnap szólt rám Szabina, hogy figyeljek erre oda kicsit jobban.
 
Ezek szerint Szabina az egészségfelelős?
 
Szabina: Igen, ez az én feladatom. Gábor kicsit elengedte magát, úgyhogy tényleg napról napra győzködöm, hogy ez így nem lesz jó. Bencét is úgy nevelem, hogy nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon, mások sokszor meg is döbbennek, milyen szívesen eszi ezeket, és képes mandarint választani az édesség helyett. Ezt is sikernek élem meg, hogy ha már az apjánál nem, de a fiamnál legalább el tudtam ezt érni. Cukrot és fehérlisztet nemigen fogyasztunk, és nagyon odafigyelünk a táplálkozásra. 
 
Nálatok az egész család fogysztja a DeLaVie-t…
 
Szabina: Igen, mind isszuk az italt. Bencének korábban jóformán csak vizet adtunk, de annak megörültem, hogy létezik egy jó ízű, magas vitamin tartalmú ital, amit nyugodt szívvel teszek le elé. Annyira szereti, hogy reggelente szabályosan követeli. Már mondja is, hogy a vitamint kéri, tisztában van vele, hogy az egészséges. Az is előny, hogy kicsit gyümölcsös, maracujás az íze, egy óra alatt el is tüntet egy egész dobozzal. Szerintem ha az ember jót akar adni a gyerekének – meg önmagának is – ez az ital tökéletesen megfelelő. Könnyen felszívódnak belőle a vitaminok, és közben még finom is. 
 
Ahogyan nektek, úgy nyilván Bencének is természetes dolog lesz a sport. Szeretnétek őt sportolói pályára terelni?
 
Szabina: Az biztos, hogy mindenféle sportot ki fog próbálni, erre minden lehetőséget megteremtünk. Mind az egészségtudatos életmódban, mind a sportban támogatni fogjuk. Már az óvodát is úgy választjuk majd, hogy különös gondot fordíthassunk a mozgására. Az látszik, hogy alapvetően nagy mozgásigényű gyerek, amióta jár, azóta izeg-mozog, sokszor este tízkor is bepörög. Ezen a sport biztos sokat fog segíteni. De végső soron ő fogja eldönteni, mit szeretne. Ahogyan mi is eldönthettük.
 
Forrás: Credo magazin

 
Menü


Kucsera Gábor Magyarország egyik legsikeresebb férfi kajakosa volt. Többszörös világ- és Európa-bajnok. Kétszeres Olimpiai negyedik helyezett. 2005-2009 között minden évben az Év Férfi kajakosa. 2011-ben négyesben olimpiai kvótát szerez a Magyar Válogatottnak.A londoni olimpiára azonban mégsem sikerül kijutnia, ennek ellenére nagyon igyekezett, hogy sikerüljön visszakerülnie a válogatottba. 2014-ben Európa-bajnokságon képviseli hazánkat, ahol egy hajszálnyira maradt le a dobogóról (K4). 2015-ben kivívja a VB indulás jogát (K1 1000m), ám egy dopping-vétség miatt törlik a válogatottságát. A két éves eltiltás miatt Kucsera Gábor pályafutásának ezzel vége.

Felesége Kucsera-Tápai Szabina, három gyermekük van: Bence (2013), Milla (2018) és Bella (2021)

Társadalmi szerepvállalás:
Gábor évek óta vállalja, hogy segíti a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítványt, mert meggyőződése, hogy az adományokat itt tényleg arra a célra fordítják, amire ígérik, vagyis a német juhászkutyák mentésére.

Magyarországon közel 10.000 vak emberre jelenleg csupán 120 segítő kutya jut. A magas képzési költségek miatt, évente maximum 20 kutya kiképzésére van lehetőség. A Dorko márka csapata a Loyalty is Royalty kampány megálmodásával már több millió forintot gyűjtött látássérült kísérő kutya kiképzésére. 

Gábor és Szabina már 5. éve támogatja a kampányt, remélve, hogy minél több emberhez eljut a hír és még több pénzt sikerül összegyűjteni a látássérült emberek javára!